فهرست مطالب

پژوهش های نوین ادبی - پیاپی 5 (بهار و تابستان 1403)

نشریه پژوهش های نوین ادبی
پیاپی 5 (بهار و تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/01/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدیاسین احمدی* صفحات 47-61

     در این پژوهش دیدگاه قرآن عظیم الشان و احادیث ائمه معصومین (ع) در باره سخاوت بررسی شد و بازتاب آن در شعر صائب تبریزی، مورد مطالعه قرارگرفت. با استفاده از روش کیفی (توصیفی- تحلیلی)، اطلاعات و داده ها به شیوه کتابخانه ای، جمع آوری، تحلیل، تبیین و ترتیب گردید. این تحقیق نشان می دهدکه سخاوت، یکی از اصول اساسی ارزش ها در جامعه اسلامی و انسانی است؛ خداوند بخشایشگر (ج) در قرآن مجید انسان ها را به انجام آن، تشویق و امرکرده است و برای سخاوتمندان پاداش بس بزرگ و نیکو قرار داده است: «فالذین آمنوا منکم وانفقوا لهم اجر کبیر»«پس برآنانی از شما که ایمان آورده و انفاق کردند پاداش بزرگ خواهد بود» (الحدید/ 7). و هم چنین از پیامبر اکرم (ص) و ائمه معصومین (ع) احادیث بی شماری در مورد سخاوت و انفاق در کتاب های معتبر نقل شده است. چنان که پیامبر بزرگوار (ص) فرمود: «سخاوت درختی است از درختان بهشت آویخته تا زمین، هرکس به شاخه ای از آن چنگ زند او را به بهشت می کشاند» (ورام، 1369). امام جعفر صادق (ع) فرمود: «برآوردن حوائج و نیازمندی های مومن از هزار حج مقبول و آزادی هزار بنده و فرستادن هزار اسب مجهز در راه خدا، بالاتر و والاتر است» (ابن بابویه، 1400ق). صائب تبریزی با تاثیر پذیری از قرآن کریم و احادیث، به سخاوت، انفاق و همدردی با مستمندان، بی نهایت توجه داشته و او را می توان در زمره شاعران دلسوز، بشردوست و مشوق سخاوتمندی قرارداد، زیرا او باور دارد که در جامعه انسانی ضرورت است تا افراد در برابر گرفتاری های دیگران احساس مسئولیت کنند و با نیازمندان رفتار سخاوتمندانه و مهربانانه داشته باشند.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: سخاوت، قرآن کریم، حدیث، شعر، صائب تبریزی
  • مریم اشکانی* صفحات 63-76

    پژوهش حاضر،بازخوانی شعر "تطاول پیوستگی"از مجموعه ی "دفتر دوم"طاهره صفارزاده بر مبنای رویکرد نقد روانکاوانه ی لاکانی است.سوال در این پژوهش آنست که آیا شاعر (در مقام سوژه) در این شعر،توانسته است در رابطه با مطلوب تمنا (ابژه ی دیگری بزرگ) در ساحت نمادین،آن را جایگزین مادر (ابژه ی دیگری کوچک) در ساحت خیالی کند و به آن آرامش و برخورداری که در ساحت خیالی در آغوش امن مادر از آن برخوردار بود دست یابد؟و آیا رابطه ی وصل که از آن به تطاول پیوستگی یاد کرد است،سوژه را از سرگردانی در ساحت نمادین نجات داده است؟روش تحقیق حاضر کتابخانه ای و بر مبنای بازخوانی و گردآوری داده های حاصل از آنست.یافته های حاصل از پژوهش نشان داد که سوژه در رابطه با ابژه ی دیگری بزرگ که از آن به "تطاول" یاد می کند،به آرامش و برخورداری نخستینی که در آغوش مادر از آن برخوردار بود،دست نیافته است.از اینرو در پایان بندی شعر همچنان از به حیرت و سرگردانی خود (در ساحت نمادین)، پس از وصل اشاره کرده است. 

    کلیدواژگان: صفارزاده، ابژه، سوژه، تمنای لکانی
  • امید انصاری کیا* صفحات 77-100

     با توجه به دیگرگون بودن فضای شعر و شاعری قرن معاصر و دانایی و توانایی مردم زمانه، حرف از جنس زمان زدن و... بخصوص برای شاعران با توجه به ترس و یاسی که بنا به خفقان و... بر جامعه سایه افکنده بود، سخت بود اما چگونه گفتن با بی تفاوتی و نگفتن فاصله دارد.با نقدهای عالمانه یا مغرضانه ای که درباره ی سهراب سپهری و شاملو شده است و با فرض اینکه یکی با دهان آتشین و دیگری محو در سبزی و طراوت طبیعت در این پژوهش برانیم که مساله اومانیسم و فرزند زمان خود بودن را با توجه به زیر مولفه های شاعر زمانه بررسی نماییم و از آنجایی که دو ضلع این پژوهش یکی افراط و دیگری تفریط می نمود در صدد پلی بینابین بودم که این ناهمگونی را کمی همگون نماید و ترجیح دادم ضلع سوم این پژوهش اخوان ثالث باشد.بنابراین در این پژوهش نقد و بررسی مولفه های زمان خود بودن ؛ سهراب،شاملو و اخوان را در سروده هایشان پی گرفته ایم و به نتیجه ای قیاسی در این باره رسیده ایم.

    کلیدواژگان: سهراب، شاملو، اخوان ثالث، فرزند زمان خود بودن و اومانیسم (انسان)
  • امیرحسین جلیلیان، حسن شامرادی*، نصرالدین عبدالله زاده صفحات 101-114
    کتاب علوم و فنون ادبی یک منبع اختصاصی برای تدریس ادبیات فارسی در دوره متوسطه دوم برای رشته های ادبیات و علوم انسانی و علوم و معارف اسلامی است. بخش تاریخ ادبیات به عنوان بخش آغازین این کتاب یکی از مهمترین درسهایی است که دانشآموزان بعضا به دلیل حجم بالا و شباهت بین برخی مطالب و حفظی بودن درس زیاد میل به یادگیری آن ندارند و عموما از خواندن آن سر باز میزنند. مولفان کتاب حاضر علیرغم سادهسازی و کاهش حجم آن نسبت به کتاب تاریخ ادبیات نظام قدیم برخی از مسائل مهم را رعایت نکردهاند و همین امر موجب شده تا کتاب از نظر ساختاری، محتوایی، علمی و معنایی مورد نقد قرار بگیرد. بررسی و نگارش مجدد کتاب بر اساس دو رویکرد ژانر یا همان نوع ادبی و جریانشناسی روشی است که میتوانند علاوه بر سهولت یادگیری مطالب تاریخ ادبی برای دانشآموزان و مدرسان مطالب مفیدی را نیز ارائه دهد. روشی که تا کنون بر بخش تاریخ ادبیات فارسی کتب درسی حاکم بودهاست بیشتر به زندگینامه و نام بردن آثار شاعران و نویسندگان میپردازد و بعضا مطالبی را که اهمیت و فایده چندانی ندارند مطرح کردهاست. ما در این پژوهش علاوه بر نقد بخش تاریخ ادبیات هریک از کتاب سهگانه علوم و فنون ادبی به طور مجزا به طراحی پیشنهادی تاریخ ادبیات فارسی بر اساس دو رویکرد ژانر (پیش از اسلام تا قرن دوازدهم) و جریان شناسی (دوران معاصر) میپردازیم که یکی از بهترین روش های تدوین مجدد کتاب برای رفع مشکلات فعلی آن است.
    کلیدواژگان: تاریخ ادبیات، جریان شناسی، نقد، توازن، علوم و فنون ادبی
  • علی حسن نژاد*، فائزه سعادتی مسرور صفحات 115-131
    روان شناسی علم مطالعه و تحلیل رفتار و فعالیت های ذهنی و روانی انسان است. این علم به بررسی احساسات، تفکرات، رفتارها، واکنش ها و تجربیات شخصی افراد می پردازد. هدف اصلی روان شناسی، درک و توضیح فعالیت های ذهنی و روانی، بررسی دلایل و انگیزه های پشت این فعالیت ها و همچنین ارتقاء کیفیت زندگی آدمی است. دانشمندان و محققان علم روان شناسی مجموعه ای از فرضیات، تئوری ها و مدل هایی را برای توضیح و تفسیر رفتارها، تجربیات و پدیده های روانی انسان ها ارائه می نمایند. آن ها به وسیله این نظریات روانشناختی به بررسی و توضیح رفتارهای انسانی و عواملی که آن ها را تحت تاثیر قرار می دهد، می پردازند. این نظریات به شکل دهی به دیدگاه ها و تفکرات اصلی روان شناسی کمک می کند و نقش مهمی در پیشرفت و توسعه این حوزه دانشی دارد. با این وجود، مولوی به عنوان یک روان شناس معنوی-عرفانی، قرن ها پیش به ارائه برخی از نظریات و مفاهیم روانشناسی که امروزه مطرح می شود، پرداخته و در آثار خود (به خصوص در مثنوی) مطرح نموده است. مثنوی مولوی علاوه بر ارزش والای عرفانی، دارای اهمیت علمی و روانشناسی نیز می باشد به طوری که می توان آن را از جنبه روانشناسی مورد بررسی قرار داد. مولوی در جای جای مثنوی، برخی از مسائل روان شناسی را در ضمن ابیات خود مطرح می کند تا بتواند بر مخاطب خویش تاثیر گذاشته و او را به طرف هدف راستین خود (که همان آرامش و سعادت غایی آدمی است) هدایت کند. نگارندگان این پژوهش، ضمن بررسی هفت هفت مفهوم روان شناسی به کار رفته در مثنوی معنوی، نمونه های هر یک از این نظریات را از این اثر ارجمند استخراج و ارائه نموده اند.
    کلیدواژگان: مولوی، مثنوی معنوی، روان شناسی، نظریات، مصداق ها
  • فاطمه رنجبر* صفحات 133-157
    جستار حاضر می کوشد با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی و با تمرکز بر معانی استعاری عناصری از میزانسن چون ترکیب بندی و چیدمان، تصویرسازی و ژست، حرکت، کنش و عناصری چون نورپردازی صحنه یا نقش دکور در طراحی میزانسن صحنه در فیلم «مسافران» بهرام بیضایی بپردازد. نتایج تحقیق نشان می دهد تجربه تصویری باعث به وجود آمدن طرح واره های «تصوری» در نظام مفهومی انسان می شود؛ به عبارت دیگر، طرح واره های تصویری از تجربه های حسی- ادراکی بشر و از تعامل های او با جهان خارج یا به تعبیری تجربه های جسم یافته او نشئت می گیرند که در فیلم مسافران برای مفهوم سازی «زندگی و مرگ» استفاده شده است. در اثر حاضر، مفهوم سازی های استعاری فیلم مسافران و مجازهای مفهومی مربوطه به صورت مستقیم و غیرمستقیم به درون مایه اصلی اثر یعنی سیاهی و تاریکی به مفهوم سوگ و نور و روشنایی به معنای زندگی برمی گردد. در حقیقت در این فیلم غم به مثابه تاریکی، رابطه عاطفی به مثابه ماده خوراکی، مرگ و جاده به مثابه دوری به صورت تک وجهی بازنمایی شده اند. در تمامی این استعاره های تک وجهی صرفا از نشانه های تصویری برای بازنمایی استفاده شده است. برخی دیگر از استعاره ها نیز همچون انسان به مثابه گیاه، دل به مثابه شی، سوگ به مثابه مکان یا ظرف، جاده به مثابه انسان، اشیا به مثابه موجودات زنده و برخی مفاهیم انتزاعی به مثابه موجود هستومند بازنمایی شده اند. برای صورت بندی این استعاره ها هم از ترکیب نشانه های شنیداری چون موسیقی، نوشتاری و تصویری استفاده شده است.
    کلیدواژگان: استعاره مفهومی، فیلم سینمایی مسافران، صحنه پردازی، بهرام بیضایی
  • وحید رونق*، محمود فروتن مهرادرانی صفحات 159-171
    فاضل نظری یکی از شاعران جوان معاصر است که به دلیل برخورداری از ذوق شاعری، مطالعات ادبی و خلاقیت های زبانی و مضمونی اشعارش با استقبال نسبتا خوب مخاطبان روبرو شده است. شعر وی، اگرچه مقید به قواعد ساختاری و انضباط سنتی است، لیکن از حس زبانی و مضمون تر و ادامه گذشته است. در شعرش سنتش نیز در وزن و قافیه دیده نمی شود اما او در خلق مضامین نو و تصاویر بکر در ساختار کهن بسیار توانا است. تاکنون از این شاعر، پنج مجموعه شعر «گریه های امپراتور»، « اقلیت»، «آن ها»، «ضد»، «کتاب و اکنون»، به همت انتشارات سوره مهر به چاپ رسیده که هر کدام از این مجموعه ها به دلیل استقبال فراوان تا سی نوبت، تجدید چاپ شده اند. اینک پنج اثر فاضل نظری که بنیاد این مقاله بر امید و ناامیدی در این آثار نهادشده است به اجمال معرفی می شود و بعد از معرفی آنها به بررسی امید و ناامیدی در شعرهای این مجموعه پرداخته می شود. شیوه ی این تحقیق براساس تحلیل محتوا و توصیف منطقی و عقلی با استفاده از متون مستند، در زمینه نقد ادبی و به صورت کتابخانه ای انجام شده است. بدین ترتیب که ابتدا تمام اشعار این شاعر به دقت خوانده شده و سپس درون مایه های موجود در خصوص امید و ناامیدی در اشعار فاضل نظری استخراج و فیش برداری شده است. نتایج حاکی از آن است که فاضل نظری، عموما غزل های خود را با امید و ناامیدی به پایان می برد و شعرهای او آکنده از آگاهی ها و خودآگاهی های زندگی انسانی است.
    کلیدواژگان: شعر معاصر، امید و ناامیدی، فاضل نظری، جامعه
  • سید جان ساطع*، غلامرضا صفدری صفحات 173-191

    سرآغاز ورود زبان پارسی دری به هند در زمان حمله سلطان محمود به نیم قاره هند است. از آنجا که غزنویان ترک نژاد پارسی زبان بودند و هم ردیف آنها در عهد غوریان تاجیک ها نیز پارسی زبان بودند، زبان پارسی راه خود را در هند و در عمق فرهنگ آن بازکرد و یگانه زبان ارتباطی، زبان تفاهم، زبان تحصیل و زبان دانشگاهی هند شد این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی در پی بیان چرایی گسترش زبان پارسی دری در هند بوده و نتیجه گرفت که این زبان بعد از ورود محمود غزنوی به هند جایگاه ویژه ای در گستره ادبیات هندی یافت و این سرزمین مرکز بزرگی برای نشر آثار زبان پارسی دری شد. مطالعه ادب و فلسفه هند، ابوریحان البیرونی را که همراه با سلطان محمود وارد هند شده بود، فریفته خود ساخت و کتاب های تحقیق ماللهند، آثارالباقیه و التفهیم لاوائل صناعت تنجیم را تالیف کرد. سلطان محمود از سال 392- 416هش. هفده بار به هند سفر کرد و هربار دانشمندان و شاعران و ادبای زیادی چون عنصری بلخی و فرخی سیستانی و... با او همراه بودند. چون سلطان زبان پارسی دری را دوست داشت شاعران و ادبای این زبان در هند به دربارش گرد آمدند، از آن تاریخ به بعد زبان پارسی دری در هند گسترش و مراکز ادبی و فرهنگی از خراسان به هند انتقال یافت. این مراکز به گونه ای گسترده و چشمگیر به پخش و انتشار ادب و فرهنگ خراسانی اقدام کرده و در نتیجه ثمره های بسیار ارزشمند به بار آوردند.

    کلیدواژگان: پارسی دری، هند، رواج زبان، لاهور، دهلی
  • علی اکبر سام خانیانی*، معصومه شهابیان، ابراهیم محمدی صفحات 193-220

    یکی از مهم ترین موضوعات در نقد رمان تحلیل تیپ شخصیتی قهرمان و اشخاص داستان است. گاه شخصیت قهرمان و اشخاص دچار دگرگونی می شود. اگر این دگرگونی سیر تکاملی داشته باشد با الهام از علوم طبیعی دگردیسی شخصیت خوانده می شود که در آن قهرمان یا شخصیتها حائز تیپ برتر می شوند. در این پژوهش توصیفی- تحلیلی دگردیسی تیپ قهرمان و شخصیت های اصلی رمان هستی اثر فرهاد حسن زاده از دیدگاه انیاگرام تحلیل شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که هستی، قهرمان داستان، پیشفرضهای اجتماعی و هنجارهای کلیشه ای جنس خود را به تعلیق درمی آورد و در چالشی همه جانبه با امداد مادر، خاله و دایی بر مشکلات غلبه می کند و با تکمیل مرحله دگردیسی به قهرمان و ناجی خانواده و اجتماعش تبدیل می شود. با تحلیل عناصر شخصیت شناختی هستی و تطبیق آن با نظریه اینیاگرام، «هستی»، دختری دارای ویژگیهای تیپ 4 است که بعد از حوادث داستان به سمت بال 3 می رود. مادر، خاله و دایی هستی تیپ شخصیتی 2 دارند و از آغاز تا پایان داستان تیپ شخصیت خود را حتی با تغییر شرایط و شروع جنگ حفظ می-کنند. پدر هستی فردی دارای تیپ 1 ناسالم است که با آرامش به سمت تیپ 7 خوشخو دگردیسی می یابد.

    کلیدواژگان: دگردیسی شخصیت، رمان هستی، فرهاد حسن زاده، نظریه انیاگرام، نقد روانشناسی اجتماعی
  • شادمحمد سهاک* صفحات 221-251
    شاهنامه، بی هیچ گزافه و گمان، بی هیچ چون و چند، نامه ورجاوند و بی مانند فرهنگ ایران است؛ دریایی است توفنده و کران ناپدید که خیزابه های هزاره ها، در آن، دمان و رمان، سترگ و سهمگین، بشکوه چون کوه، بر یکدیگر در می غلتند؛ خیزابه هایی که از ژرفاها و از تاریکی های تاریخ سر بر می آورند و پهنه های زمان را درمی نوردند تا گذشته های ما را به اکنون مان بپیوندند و اکنون مان را به آینده ها. شاهنامه پلی است شتوار و ستبر و سترگ، برآورده بر مغاک های زمان و رشته پیوندی است ناگسستنی که پیشینیان را با پسینیان پیوسته و همبسته می دارد. از آن است که این نامه نامور را شیرازه و شالوده تاریخ و فرهنگ ایران می توانیم دانست؛ تاریخ و فرهنگی گشن بیخ و گران سنگ، برین پایه و فزون مایه که بستر و بهانه ناز و نازش هر ایرانی است راستی را، اگر شاهنامه نمی بود ما آنچه هستیم نمی توانستیم بود و همانند تیره ها و تبارهایی دیگر، در سایه های دامن گستر تاریخ و گردهای گیتی نورد گسسته نشانی و شکسته نامی گم می شدیم و از یادها می رفتیم و بر بادها. در این پژوهش که نگارنده روش توصیفی تحلیلی را برای آن گزیده برآنیم تا ویژگی های فرهنگی، جغرافیایی و تاریخی شاهنامه را بررسی کنیم و تلاش کردیم تا حد ممکن از منابع دست اول و معتبر مکتوب قدیمی و جدید همچنان از نظریات مفید بزرگان و متخصصان این رشته به صورت دقیق استفاده کنیم.
    کلیدواژگان: شاهنامه، جغرفیای شاهنامه، تاریخ شاهنامه، فرهنگ مردمی، فردوسی
  • فاطمه کریمی دمنه*، سید حامد موسوی جروکانی، محمدابراهیم ایرج پور صفحات 253-282

    انسان مخلوق برگزیده خداست ولی همانند سایر موجودات دارای نیازمندی های متعددی است که برای رفع آنها باید با خالق و سایر عناصر مخلوقات در ارتباط باشد. هر انسانی برای ادامه حیات خود، ناگزیر است ارتباط خود را با خدا، خلقت، خلق و خود ارتقا بخشد. مسلما هیچ انسانیاز این چهار ارتباط بری نیست. ارتباط با خدا در شکل های عبد و موال و عاشق و معشوق دیده می شود. ارتباط انسان با خود همان معرفت النفس و شناخت ساحت های وجودی و امکانات و اهداف زندگی است، مصداق ارتباط با خلق، را در رابطه مهربانی، خوش خلقی و کمک به همنوع و مصداق ارتباط با طبیعت را در همزیستی مسالمت آمیز با جانوران و رعایت حقوق طبیعت جاندار و بی جان می توان بررسی نمود. مهمترین این ارتباطها رابطه خالق و مخلوق هست و سه رابطه دیگر با هدف دستیابی به این مورد صورت میگیرد. به طور طبیعی مسائل مهمبشریت در آثار ادبی و هنری اثر میگذارد. واکاویی این موارد از منظر قیصر امین پور به عنوان شاعری که در جهان معاصر زندگی می کند،میتواند برای انسان امروزی نتایج سودمندی را به ارمغان بیاورد؛ پس با بررسی ارتباط های چهارگانه در اشعار شاعر مذکور میتوانیم، گامی هر چند کوچک، برای آشنایی و فهم بهتر قیصر و اشعارش برداشت. همچنین شناخت انسان و در درجه باالتر شناخت خالق هستی و نزدیک تر شدن به او، مورد توجه نگارنده است. با توجه به این که اشعار قیصر امین پور خالی از صبغه عرفانی نیست .

    کلیدواژگان: قیصر امین پور، خالق، خلقت، خلق، خود
  • افشین نعمت زاده، زهرا قنبرعلی باغنی*، علیرضا قوجه زاده صفحات 283-305

    غافلگیری یا همان پیچش ناگهانی در داستان یکی از عناصر مهم در پیرنگ و طرح داستان است. ا.هنری، از بزرگترین نویسندگان داستان کوتاه جهان، به دلیل استفاده از لطافت طبع، بازی با واژه ها، شخصیت پردازی و پایان غافلگیرانه و هوشمندانه در انتهای داستان هایش مشهور است. در مقابل، جمال زاده نیز از نویسندگان پیشتاز در ادبیات داستانی معاصر است که با همین عنصر برخی از داستان هایش را به پایان رسانیده است. در این پژوهش با روش تحلیلی- توصیفی به بررسی غافلگیری و وجوه اشتراک و افتراق این عنصر در داستان های کوتاه ا.هنری و جمال زاده پرداخته شده است. مطالعه موردی در این جستار سه داستان کوتاه از ا.هنری (پلیس و سرود کلیسا، پاندول و آخرین برگ) و سه داستان کوتاه از محمد علی جمال زاده (کباب غاز، پاشنه کش و دوستی خاله خرسه) است. یافته های پژوهش نشان می دهد که عنصر غافلگیری در آثار هر دو نویسنده بارز است با این تفاوت که غافلگیری در داستان های ا.هنری از لحاظ روابط علت و معلولی قوی تر از آثار جمال زاده است و همین امر باعث ایجاد پیرنگ های قدرتمندتری در داستان های وی شده است.

    کلیدواژگان: ا.هنری، جمال زاده، غافلگیری، پیرنگ، عناصر داستان
|
  • MohammadYasin Ahmadi * Pages 47-61

     In this research, the views of the Holy Quran and the hadiths of the innocent imams (peace be upon them) about generosity and its reflection in Saeb Tabrizi's poetry were examined. Using the qualitative (descriptive-analytical) method, information and data were collected, analyzed and prepared. This research shows that generosity is one of the basic principles of values in Islamic and human society. In the Holy Qur'an, the Merciful God has encouraged and ordered people to do this and has given a great and good reward to the generous. Also, countless hadiths about generosity have been narrated from Imams Athar (peace be upon them) in authentic books. Saeb Tabrizi, influenced by the Qur'an and hadiths, paid infinite attention to generosity and sympathy for the poor, and he can be included among compassionate, benevolent and encouraging poets, because he believes that this is necessary in human society. It is for people to feel responsible for the problems of others and to be generous and kind to the needy.

    Keywords: Generosity, Holy Quran, Hadith, poetry, Saeb Tabrizi
  • Maryam Ashkani * Pages 63-76

    The present research is a rereading of the poem Continuity evolution" from Tahira Saffarzadeh's collection "The Second Office" based on Lacan's psychoanalytical approach. The question in this research is whether the poet (as the subject) in this poem has been able to relate to the desire of desire (the object) The big other (in the symbolic field) replaces the mother (the object of the small other) in the imaginary field and achieves the peace and comfort that he enjoyed in the imaginary field in the mother's safe embrace? Kurdish, has saved the subject from wandering in the symbolic field? The current research method is library based and based on rereading and collecting the data obtained from it. The findings of the research showed that the subject in relation to another big object which he refers to as "Tawaul" He has not achieved the first peace and happiness he enjoyed in his mother's arms. Therefore, at the end of the poem, he continues toHe has mentioned his confusion and confusion (in the symbolic field) after connecting. 

    Keywords: object, subject, Lacanian wish
  • Omid Ansari Keya * Pages 77-100

    Due to the different nature of poetry and poetry of the contemporary century and the knowledge and ability of the people of the time, words are of the nature of passing time, etc., especially for poets, considering the fear and despair that cast a shadow on the society due to suffocation, etc. It was difficult, but how to say is far from indifference and not saying. With the scholarly or biased criticisms that have been made about Sohrab Sepehari and Shamlou, and assuming that one has a fiery mouth and the other fades in the greenness and freshness of nature, in this research, we will argue that the problem Let's examine humanism and being a child of our time according to the sub-components of the poet of the time, and since the two sides of this research were extremes and the other extremes, I was looking for an intermediate bridge to make this heterogeneity a little more homogeneous, and I preferred the third side of this research. Akhwan's research is the third.

    Keywords: Sohrab, Shamlou, Third Brotherhood, being a child of one', s time, humanism
  • Amirhoseyn Jalilian, Hasan Shamoradi *, Nasrodin Abdollahzadeh Pages 101-114
    The book of literary sciences and techniques is a dedicated resource for teaching Persian literature in the second secondary school for the fields of literature and humanities and Islamic sciences and education. As the beginning part of this book, the history of literature section is one of the most important lessons that students sometimes do not want to learn due to the high volume and similarity between some materials and the memorization of the lesson, and generally refuse to read it. The authors of this book, despite simplifying and reducing its volume compared to the book on the history of literature of the old system, have not observed some important issues, and this has caused the book to be criticized in terms of structure, content, science and meaning.Reviewing and rewriting the book based on the two approaches of genre or literary type and flowology is a method that can provide useful information for students and teachers in addition to the ease of learning literary history. The method that has dominated the history of Persian literature in textbooks is mostly about biographies and naming the works of poets and writers, and sometimes it has brought up things that are not very important and useful. In this research, in addition to criticizing the history of literature section of each of the three books of literary sciences and techniques, we separately discuss the proposed design of the history of Persian literature based on two approaches of genre (before Islam to the 12th century)
    Keywords: History of Literature, Flowology, criticism, Balance, literary sciences, techniques
  • Ali Hassannezhad *, Faezeh Saadati Masror Pages 115-131
    Psychology is the science of studying and analyzing human behavior and mental and psychological activities. This science examines feelings, thoughts, behaviors, reactions and personal experiences of people. The main goal of psychology is to understand and explain mental and psychological activities, to investigate the reasons and motivations behind these activities, and to improve the quality of human life. Scientists and researchers of psychological science present a set of hypotheses, theories and models to explain and interpret human behaviors, experiences and psychological phenomena. By means of these psychological theories, they examine and explain human behaviors and the factors that affect them. . These theories help to shape the main views and thoughts of psychology and play an important role in the progress and development of this field of knowledge. Nevertheless, Maulvi, as a spiritual-mystical psychologist, presented some theories and concepts of psychology that are discussed today and presented them in his works (especially in Masnavi) centuries ago. Maulavi's Masnavi, in addition to its high mystical value, also has scientific and psychological importance, so that it can be examined from the psychological point of view. In many places in the Masnavi, Molavi raises some psychological issues in his verses so that he can influence his audience and guide him towards his true goal (which is the ultimate peace and happiness of man). . The authors of this research, while examining the seven psychological concepts used in Masnavi Manavi, have extracted and presented examples of each of these theories from this prestigious work.
    Keywords: Molvi, Masnavi Manavi, psychology, theories, examples
  • Fatemeh Ranjbar * Pages 133-157
    The present research tries to use the descriptive-analytical method and focusing on the metaphorical meanings of elements of mise-en-scene such as composition and arrangement, illustration and gesture, movement, action and elements such as stage lighting or the role of decor in the design of the scene mise-en-scene in the movie "Passengers" by Bahram Bayzaei. to pay The results of the research show that visual experience creates "imaginary" schemas in the human conceptual system; In other words, image schemas originate from human's sensory-perceptual experiences and his interactions with the outside world, or in other words, his embodied experiences, which are used in the movie Passengers to conceptualize "life and death". In the present work, the metaphorical conceptualizations of the film Passengers and the related concepts directly and indirectly go back to the main theme of the work, i.e. blackness and darkness, meaning mourning, and light and brightness meaning life. In fact, in this film, sadness as darkness, emotional relationship as food, death and the road as distance are represented in a one-dimensional way. In all these one-way metaphors, only visual signs are used for representation. Some other metaphors are also represented as human being as a plant, heart as an object, grief as a place or container, road as a human being, objects as living beings and some abstract concepts as physical beings. A combination of auditory signs such as music, writing and visuals have been used to formulate these metaphors.
    Keywords: Conceptual Metaphor, Passengers movie, staging, Bahram Beizai
  • Vahid Ronagh *, Mahmood Foroutan Mehradrani Pages 159-171
    Fazel Nazari is one of the young contemporary poets who has received relatively good reception from the audience due to his poetic taste, literary studies, and linguistic and thematic creativity of his poems. Although his poetry is bound by structural rules and traditional discipline, it has gone beyond the language sense and more content and continuity. In his poetry, his tradition is not seen in weight and rhyme, but he is very capable in creating new themes and pristine images in the old structure. So far, five poetry collections of this poet, "Emperor's Cry", "Minority", "Them", "Against", "Book and Now", have been published with the efforts of Surah Mehr Publications, and each of these collections has been well received. Thirty times have been reprinted. Now, the five works of Fazel Nazari, whose foundation is based on hope and despair in these works, will be briefly introduced, and after their introduction, hope and despair in the poems of this collection will be examined. The method of this research is based on content analysis and logical and rational description using documentary texts, in the field of literary criticism and library. In this way, first all the poems of this poet have been carefully read and then the contents of hope and despair in the poems of Fazel Nazari have been extracted and extracted. The results indicate that Fazel Nazari generally ends his sonnets with hope and despair and his poems are filled with awareness and self-awareness of human life.
    Keywords: contemporary poetry, hope, despair, Fazel Nazari, Society
  • Sayed jan Sati *, Ghulamreza Safdari Pages 173-191

    The beginning of the introduction of the Dari Persian language to India is during Sultan Mahmud's campaign to the Indian subcontinent. Since the Ghaznavid Turks were Persian-speaking and their counterparts in the Ghorian era, the Tajiks, were also Persian-speaking, the Persian language opened its way in India and in the depth of its culture, and became the only language of communication, language of understanding, language of education and university language of India.This descriptive and analytical research sought to explain why the Dari Persian language spread in India and concluded that this language found a special place in the scope of Indian literature after the arrival of Mahmoud Ghaznavi to India and this land became a great center for the publication of Dari Persian language works. The study of Indian literature and philosophy attracted Abu Rihan Al-Biruni, who had entered India with Sultan Mahmud, and authored the research books of Mallahnd, Athar al-Baqiyyah and Al-Tafhim Lawael Sanaaat Tanjim. Sultan Mahmud from the year 416-392 AH. He traveled to India seventeen times, and every time many scientists, poets and writers such as Eleni Balkhi, Farrokhi Sistani, etc. were with him. Because the sultan liked the Dari Persian language, the poets and writers of this language in India gathered at his court. From that date onwards, the Dari Persian language spread in India and the literary and cultural centers were transferred from Khorasan to India.

    Keywords: Dari Persian, India, popular language, Lahore, Delhi
  • Aliakbar Samkhaniani *, Masoome Shahabian, Ebrahim Mohammadi Pages 193-220

    One of the important topics in novel criticism is the analysis of the character type of the hero and the people in the story. Sometimes the character of the hero and the characters of the story undergo a transformation. If this transformation has an evolutionary course, it is called character metamorphosis, in which the hero or characters become superior type. In this descriptive-analytical research, the metamorphosis of the hero type and the main characters of the novel Hasti by Farhad Hassanzadeh has been analyzed from the perspective of the Enneagram. The findings of this research show that Hasti suspends the stereotyped norms of her gender and overcomes the problems in an all-round challenge with the help of her mother, aunt and uncle. After completing the metamorphosis stage, she becomes the hero and savior of her family and community. By analyzing the personality elements of Hasti and matching it with the Enneagram theory, "hasti" is a girl with type 4 characteristics who goes to wing 3 after the events of the story. Hasti's mother, aunt and uncle have the personality type 2 and they maintain their personality type from the beginning to the end of the story . Hasti's father is an unhealthy type 1 person who is calmly transforming into a happy type 7

    Keywords: Personality metamorphosis, Hasti Novel, Farhad Hassanzadeh, Enneagram Theory, Criticism of Social Psychology
  • Shadmohammad Sahak * Pages 221-251
    Shahnameh. , without any extravagance or presumption, without any pretensions, it is the letter of Verjavand and unlike the culture of Iran; It is a raging sea and a vanishing border, in which the waves of the millennia, the story and the novel, great and mighty, glorious as a mountain, are rolling in each other; The risers that rise from the depths, from the darkness of history; They raise their heads; They span the time zones; To connect our pasts to our present and our present to our futures. Shah nameh ; It is a bridge, fast and strong, meeting the chasms of time and an unbreakable thread that connects the past with the past. It is because of this that we can consider this famous letter as Shiraz and the foundation of Iran's history and culture; The history and culture of Goshen Bikh and Precious, are the basis and the growth of the material that is the bed and excuse for the cuteness of every Iranian. The truth is, if it were not for the Shahnameh, we would not be what we are and like other clans and clans, in the shadows of history. And we were lost in the rounds of Gitti, with a broken address and a broken name, and we were lost in the memories and on the winds. This article was prepared by the invitation of the Academy of Sciences of the Republic of Tajikistan on the occasion of the international symposium of Hakim
    Keywords: Shahnameh, Shahnameh geography, Shahnameh history, Folk Culture, Ferdowsi
  • Fatemeh Karimi Demneh *, Sayyed Hamed Mousavi Jervekani, Mohammadebrahim Irajpour Pages 253-282

    Man is God's chosen creation, but like other creatures, he has many needs that he must be in contact with the Creator and other elements of creation to meet them. In order to continue his life, every human being has to improve his relationship with God, creation, creation and himself. These four are not unrelated. The relationship with God can be seen in the forms of servant and master, lover and beloved. Man's relationship with himself is the knowledge of the soul and the knowledge of the existential areas and the possibilities and goals of life. Similarly, the relationship with nature can be examined in peaceful coexistence with animals and respecting the rights of animate and inanimate nature. The most important of these relationships is the relationship between the creator and the creature, and the other three relationships are made with the aim of achieving this. The importance of humanity has an effect in literary and artistic works. Analyzing these cases from the perspective of Qaisar as a poet who lives in the contemporary world, can bring useful results for today's man; So, by examining the four connections in the poet's poems, we can take a step, however small, to get to know and better understand Qaisar and his poems. Also, knowing the human being and, to a higher degree, knowing the creator of the universe and getting closer to him, is of interest to the writer. Given that Qaisar Aminpour's poems are not devoid of mystical color.

    Keywords: Qaisar Aminpour, Creator, creation, self
  • Afshin Nematzadeh, Zahra Ghanbarali Bageni *, Alireza Ghojezadeh Pages 283-305

    Surprise or the sudden twist in the story is one of the important elements in plot. O. Henry, one of the greatest short story writers in the world, is famous for using gentleness, playing with words, characterization and surprising and intelligent ending at the end of his stories. On the other hand, Jamalzadeh is one of the leading writers in contemporary fiction literature, who has finished some of his stories with this element. In this research, the surprise and commonalities and differences of this element in the short stories of O.Henry and Jamalzadeh have been investigated with descriptive-analytical method. A case study in this essay is three short stories by O. Henry(The Cop And The Anthem,Pendulum,The Last Leaf) and three short stories by Mohammad Ali Jamalzadeh (Roast Goose,Shoehorn,Aunt Bear 's Friendship). The findings of the research show that the element of surprise is evident in the works of both authors, with the difference that the surprise in O. Henry's stories is stronger than Jamalzadeh's works in terms of cause and effect relationships, and this causes the creation of Plot. have become more powerful in his stories.

    Keywords: O. Henry, Jamalzadeh, surprisal, Plot, Story Elements